Naša izložba u Francuskom institutu

Naš projekat koga čine šest maketa kuća i tri panoa, biće izložen u galeriji Francuskog instituta u okviru izložbe “ Energije za održivi svet“ od 11. septembra do 18. oktobra 2014. U okviru francusko – srpskih dana nauke osim izložbi biće organizovane i projekcije, radionice, debate i druga dešavanja na temu obnovljivih izvora energije. Detaljnije na sajtu:

http://www.institutfrancais.rs/srp/02h.html#energie

Kao nosioci nagrade LAMAP2014 potrudili smo se da makete još malo ulepšamo raznim detaljima i budemo dostojni prostora u kome će projekat biti izložen. Za sve naše internet prijatelje postaviću slike maketa i panoa, mada sve to izgleda lepše ako se prošetate do Knez Mihajlove i pogledate izložbu.

1. Kuća sa solarnim panelima. Na našoj maketi je primenjen i pasivni solarni sistem ( objekat se svojom formom  prilagođava maksimalnom korišćenju solarne enrgije) i aktivni solarni sistem ( primena solarnih panela odnosno solarnih kolektora ).

maketa solarne kuće

maketa solarne kuće detalj2. Kuća sa vertikalnim vrtom ( biljne zidne slike ). Biljni murali stvaraju lepšu i „zdraviju“ fasadu a mogu da pošalju i neku poruku. Na našoj  maketi  fasade su u duhu francusko- srpskog prijateljstva jer je jedna fasada u bojama srpske zastave a druga u bojama francuske zastave. U pozadini je vinograd koji se slaže uz obe varijante.

maketa cvetna fasada 1

 

maketa cvetna fasada 2

 3. Kuća sa zelenim krovom. Na našoj maketi zeleni krov je od čiste mahovine a u stvarnosti to je  nisko rastinje i začinsko bilje. Pošto se nalazi na brdovitom terenu, vikendica je delimično ukopana i koristi energiju vetra.

Betonska ograda se takođe može koristi za gajenje biljaka od kojih možete napraviti i neki neobični aranžman. Naš je u duhu konkursa jer zelenilo formira reč LAMAP.

maketa sa zelenim krovom

Sledeće tri makete pripadaju našem istorijskom nasleđu ali su ekološke jer koriste prirodne materijale za izgradnju ili se svojim oblikovanjem maksimalno prilagodjavaju terenu i korišćenju sunčeve energije.

4.Stara srpska kuća. Podrum je zidan od neobrađenog kamena.  Zidovi od drveta na nekim mestima obloženi blatnim malterom. Ova maketa nam je poslužila kao uvod  da pozovemo naše goste iz Francuskog instituta da posete Vukovu kuću u Tršiću.  Svi objekti narodnog graditeljstva koji se nalaze u Tršiću ostavili su pozitivan utisak na madam Šarlen Žuv. Povod posete je bio prebacivanje naših maketa za Beograd.

maketa Vukove kuće

ispred Vukove kuće

Na slici: madam Šarlen Žuv, Vera Milićević, prevodilac Tijana, direktor Goran.

5.Vinčanska kuća potiče iz perioda 4400 – 3200 god pre n.e. Građene su tako što se drveni skelet oplete prućem, pa se na tu drvenu mrežu lepio malter od lesnog blata i pleve. Kuće u Vinči su pravljene u nizovima i postavljane u pravcu severoistoka zbog vetrova.

maketa Vinčanske kuće

 6. Kuća Lepenskog Vira potiče iz perioda 7000 – 6000 god. pre n.e. Maksimalno se prilagođava terenu jer se širom stranom otvara prema suncu i Dunavu, a užom stranom uranja u brdoviti teren i svojim oblikom se štiti od hladnih vetrova.

maketa LepenskiVir 1

 7.Pano – Ekološki strip. Stripovi su rađeni primenom veb alata. Možete ih pročitati na:

http://www.toondoo.com//ViewBook.toon?bookid=526215
http://www.toondoo.com//ViewBook.toon?bookid=526334
http://www.toondoo.com/ViewBook.toon?bookid=526027
http://www.toondoo.com/toonbooks/526210

pano 1

 8. Pano- Obnovljivi izvori energije (kratak osvrt)

drugi Pano

 9. Pano – Darovi prirode

treći Pano

 Mentori- nastavnici: Vera Milićević, Ljiljana Polić, Antonina Pantelić, Milorad Janković Gordana Vukosavljević

Radove uradili : građevinski tehničari Tehničke škole u Loznici

3 thoughts on “Naša izložba u Francuskom institutu

  1. Lepo ste dopunili makete. Svaka čast na kreativnosti! Nadam se da ću stići da posetim vašu izložbu. Sigurna sam da će biti veoma zapažena i drago mi je zbog toga jer ste uložili puno rada i truda u sve ovo 🙂

Postavi komentar