Druga nagrada na konkursu: Ruka u testu – LAMAP 2016

Radosni smo zbog ove nagrade, ali nas posebno čini srećnim i činjenica da će naš projekat biti izložen u Francuskom institutu od 26. septembra 2016. u okviru francusko- srpskog meseca nauke. Rezultati konkursa su na linku:

Click to access LAMAP-resultats2016.pdf

Na temu konkursa „Čuvajte klimu i sačuvajte svoje zdravlje“  mi smo se izrazili više konceptualno, a kao glavna inspiracija poslužio nam je  film  Peti element Putem ovih pet elemenata pokušali smo da utičemo na podizanje svesti o zaštiti planete Zemlje. Deo našeg projekta izgleda ovako:

44-slikaPostavili  smo projekat po vertikali, da bi istakli suprotnosti: gore – dole, dobro – loše, Raj – Pakao, život – smrt. Na ovaj način je  najočiglednije prikazano  dejstvo klimatskih promena na zdravlje ljudi. Gornji nivo predstavljen  je kao harmoničan prostor, idealno mesto za život ljudi, biljaka i životinja. Ovaj rajski biodiverzitet inspirisan je vanvremenim filmom : The Fifth Element, Luc Besson. Osvrnemo li se na temu filma vidimo njegovu jasnu poentu: bez ljubavi – život i opstanak planete Zemlje je nemoguć.  Na gornjem nivou, ovi elementi su čisti i stvaraju harmoniju, a svaki od tih elemenata na donjem nivou je zagađen i stvara sredinu koja je loša po zdravlje ljudi.

Na trostranim prizmama   iscrtani su simboli:  Vode, Vatre, Vazduha i Zemlje. Ovom četvercu  elemenata dodali smo i peti element – Ljubav. U rajskom prostoru centralno mesto zauzima zaljubljeni par. Par je  oivičen   KRUGOM. Krug je idealan oblik, simbol savršenstva, simbol  života i smrti, a takođe krug je i simbol stalnog, konstantnog obnavljanja. Šalje se jasna poruka – ljubav prema prirodi je osnovni   element koji će spasiti planetu Zemlju.

Na donjem nivou  deluju svi klimatski ekstremi i rezultati čovekove ekološke neodgovornosti. Ispod svakog od četiri osnovna elementa, stoje kao negativi sve pošasti, do kojih može doći. Neekološkim ponašanjem, čovek sistematski uništava svet oko sebe, svoje zdravlje, i svoj život. Opis elemenata je sledeći:

Voda. Čovekovo svesno menjanje tokova, zagađivanje, i uopšte sve klimatske promene, dovele su do toga da voda nekada biva neobuzdana. U donjem uglu učenici su prikazali poplave. Prekomerna i neukrotiva vodena sila uništava pred sobom brojna naseljena mesta, što dalje donosi migracije, i stvara podlogu za nastanak brojnih zaraznih i prenosivih bolesti:2-elemnt-vode3-poplava

 

elment zemlje i zagadjena hranaZemlja. U cilju dobijanja na vremenu i želje za novcem, čovek koristi razne pesticide, toksične materije za pospešenje “boljeg i bržeg” rasta biljaka. Na taj način on utiče na zdravlje planete Zemlje, ali i svoje lično zdravlje. Ove toksične materije mogu uticati na zdravlje čoveka, čak i na nivou promene DNK. Ovaj problem prikazan je sa modelima voćki koje spolja izgledaju lepo ali su unutra pune otrovnih materija. Nove vrste virusa pojavljuju se na zidovima odeljka.

element vatre i suša

Vatra. Govoreći o Vatri mi jasno pod tim podrazumevamo Sunce. U prvom razredu osnovne škole uče nas: Sunce je izvor života. Oštećenjem ozonskog omotača, Sunce je danas postalo izvor raznih bolesti. Povećano UV zračenje doprinosi povećanom broju obolelih od raka kože.  Periodi sa izrazito visokim temperaturama donose suše, glad, požare, migracije, jedno opšte pustošenje svega što je živo. Prikazan je pejzaž potpuno ogolelog prostora, iznad kog je nezdravo užareno Sunce.

2-otudenjeVazduh. O čovekovom zagađivanju vazduha skoro da se sve zna ali, čini se, da nema načina kako uticati na svest velike većine ljudi. Čovek svakodnevice okupan je u sivo, četvrtastih očiju kao ekrani raznoraznih tehničkih inovacija. Društvo zarobljeno u virtuelnom svetu izgubilo je vezu sa prirodom, samim tim izgubilo je i svest za njeno očuvanje.

Veliki književnik i privrženik prirodi, Žan – Žak Ruso, kaže da nas priroda nikada ne vara, i da je čovek taj koji sam sebe zavarava. Čovek zavarava sebe da ima vremena, prestao je da osluškuje svet oko sebe, da osluškuje prirodu i njen vapaj za očuvanjem, zaboravljajući da svi izvori jednom presuše.

5-element

Uradili – Građevinski tehničari G21: Marko Stajić, Jelena Tomić, Aleksandar Janković, Nina Stanić, Neša Perić, Ana Stojnić, Igor Mijailović, Ranka Đukić i Lidija Petrović. Građevinski tehničari G11: Dimitrijević Anđela, Marković Anđela i Marjanović Jovan.

Mentori: Vera Milićević i Antonina Pantelić, profesori

1 thought on “Druga nagrada na konkursu: Ruka u testu – LAMAP 2016

  1. Povratni ping: Конкурс Рука у тесту (ЛАМАП) 2016 | Техничка школа Лозница

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s