Maketa grada budućnosti

 maketa zgrade

Maketu uradili: Jovanović Isidora, Ristanović Kristina, Budimirović Tijana, Arsenović Jelena i Stevanović Marko. Odeljenje G31. Mentor: Vera Milićević. Maketarstvo 2015.

Za nas, grad budućnosti mora poštovati principe zelene gradnje u cilju pokušaja da  se ostvari ravnoteža između čoveka i prirode. Poznato je da više od polovine svetskog stanovništva živi u gradovima zbog želje za komfornim životom, što za posledicu ima stvaranje visoko potrošačkog društva. Prema izveštaju Svetskog fonda za prirodu (WWF 2014) već sada nam je potrebna 1,5 planeta Zemlje da bi se zadovoljile potrebe za hranom ,životnim prostorom, proizvodnjom šuma, apsorpijom ugljen-dioksida… Zbog toga smo želeli da naš grad budućnosti ima dosta zelenih krovova, zelenih fasada i solarnih panela. Prirodne, zelene površine na objektima vraćaju prirodi bar deo onoga što je od nje oduzeto.

maketa dve zgrade

Maketa dve zgrade – zelena gradnja. Tehnička škola, Loznica.

Maketu čine dva objekta. Dugačka zgrada, koja oblikom podseća na zmaja (ideja vijetnamskog arhitektonskog biroa) ima fasadu u obliku šahovskog polja jer se naizmenično smenjuju polja sa drvenom fasadom sa poljima u kojima su balkoni ispunjeni bujnim zelenilom. Svaki stanovnik zgrade ima mogućnost da održava i koristi zelene površine, kako na svojim velikim balkonima tako i na zelenim ravnim površinama na krovu. Bilo bi idealno kad bi ogradu na balkonima činili mali solarni paneli.

 maketa zgrade sa zelenim krovom

Zgrada u obliku zmaja sa zelinim krovom i balkonima punim zelenila. Modularna gradnja.

Visoku. poslovnu zgradu krasi fasada sa vertikalnim, zelenim vrtovima i solarnim panelima. Vertikalna bašta baš kao i zeleni krovovi, smanjuju apsorpciju toplote, smanjuju ugljenični otisak zgrade filtriranjem ugljen-dioksida iz vazduha, stvaraju posebnu mikroklimu, smanjuju buku, smanjuju troškove odvođenja atmosferskih voda…a  stvaraju zdravo okruženje u kome ljudi borave i rade.

maketa zgrada zmaj

Maketa zgrade gde se primenjuju obnovljivi izvori energije.

Možda je prelomni trenutak da se okrenemo što većoj upotrebi obnovljivih izvora energije, jer stručnjaci upozoravaju: ako se ne smanji upotreba fosilnih goriva i ne smanji emisija ugljen-dioksida u atmosferu, već 2030-te na Zemlji će  prosečna temperatura biti za 2 stepena veća, što će stvoriti nesagledive klimatske promene.

Sa autorima ove makete urađena je i mala radionica, pa nas pogledajte na ovom video snimku 🙂 :

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s