Rimska arhitektura

Rimska država  je na prelasku između prvog i drugog veka naše ere, dostigla najveće prostranstvo. Grčke države su izgubile svoju samostalnost ali je grčka kultura i dalje sebi potčinjavala značajnije mislioce i umetnike  tog vremena. Rimski pesnici, naučnici i umetnici, išli su u grčke škole dok su grčki graditelji u Rimu podigli visoki Trajanov stub, zidali su veličanstvenu Hadrijanovu grobnicu, podigli su i reljefima ukrasili slavoluk Marka Aurelija. Grci su koristili osnovne konstruktivne elemente: zid, stub, horizontalnu gredu, ploču, međutim, bili su u velikoj nedoumici kako da premoste veće raspone izložene jakom opterećenju. Konstrukcije lučnog oblika jedino su poznavali stari Etrurci koji su zidali lučne svodove. Taj stari narod živeo je u zapadnom delu srednje Italije i bio na visokom stepeniku materijalne i duhovne kulture. Kada su Rimljani pokorili Etrurce i zatrli im trag, prisvojili su njihove tehničke veštine, a građenje svodova usavršili na svojim monumentalnim građevinama. Rimljani su zidali mostove u obliku svodova od tesanog kamena i većina tih mostova preživela je vekove, a neki od njih i danas postoje.

rimski mostRimljani su imali svoje vojne inženjere, a svakako jedan od poznatijih je i Marko Vitruvije Polije. On je napisao delo “ O arhitekturi“ u dest knjiga. U njima je dao puno praktičnih saveta a opisao je i osobine jednog novog, do tada neupotrebljivanog materijala- betona. Dao je savete kako se on spravlja, kako malteru treba dodati pucolanske zemlje i krupnijeg kamenja. Pucolanska zemlja se nalazila kod Pocuolija u blizini Napulja i vulkanskog je porekla. Ima tu osobinu da kao dodatak malteru učini ga postojanijim u vodi i vlazi. Kube Panteona izgrađeno je sa takvim betonom i preživelo je vekove bez ikakvog oštećenja.

U prezentaciji koja sledi opisani su :hramovi, forumi, pozorišta, amfiteatri, terme, bazilike… a takođe i rimsko nasleđe na tlu Srbije:Romulijana, Sirmijum, Trojanova tabla, Viminacijum… Vizuelno lepu i sadržajnu prezentaciju uradila je  Branka Dišić  G31  🙂

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s