Biomasa (okrugli sto)

Prisustvovanje ovom dogadjaju u organizaciji  CEDEF -a (Centralno evropski forum za razvoj) i Francuskog instituta ( francusko -srpski mesec nauke) omogućilo mi je dalju ekološku edukaciju na temu obnovljivih izvora energije. Izdvojeno:

Zašto je bitna biomasa?

Prvo, u odnosu na vetar i sunce ona je mnogo jeftiniji izvor energije. Drugo, Srbija poseduje veliki potencijal u biomasi, 61% od ukupnih obnovljivih izvora energije.

potencijal Srbije u OIEMeđutim, Srbija danas biomasu kao izvor energije koristi manje od 1% (ukupnih energetskih potreba) i to se uglavnom koristi drvna biomasa za grejanje dok se biomasa iz poljoprivrede veoma malo koristi. Ali, postoje :

Dobri primeri prakse u Srbiji

1. Dr Dejan Djurović iz Instituta za nuklearne nauke – Vinča, izložio je patentirano originalno rešenje ložišta sa cigaretnim sagorevanjem poljoprivredne biomase.

cigaretno sagorevanje biomasePrednosti su: forma biomase se ne menja, minimalna potrošnja električne enrgije i mali eksploatacioni troškovi. Proizvedena toplota se odvodi do korisnika ili skladišti u akumulatoru toplote ( detaljnije ovde ).

2. Možda ste čuli za čičoku, biljku iz porodice suncokreta, čiji se podzemni deo- krtola koristi u ishrani ljudi  (slatki krompir) ili za ekstrakciju za lekove . Koriste je i stočari zbog nadzemne vegetativne mase ( može da naraste i do 5m) , ali je malo poznato da je ona odlična sirovina za dobijanje bioetanola

čičoka i bio gasa, pa bi njena „bio vrednost“ prevedena u novac  bila: jedan hektar čičoke može da obezbedi proizvodnju struje vredne 1,2 miliona evra i proizvodnju bio djubriva u vrednosti od 600 000 evra. Jednom zasnovan zasad može da se eksploatiše 20 god. O ovom alternativnom izvoru energije najviše znaju oni koji je uzgajaju kao što je dipl.ing.Nebojša Kašić ( selo Murgaš, opština Ub ).

3. Dr Vesna Rakić (Poljoprivredni fakultet, Beograd), je istakla da postoje i druge „gigantske“ bioenergetske trave: Miscanthus giganteus ima veliki potencijal za supstituciju CO2 i povoljan energetski balans:

 Briketts Miscanthus giganteus1 tona briketa zamenjuje 2 m³ ogrevnog drveta.       Upotrebom raznih tehnologija sabijanja, biomasa se prevodi u čvrsta biogoriva u obliku briketa, peleta, bala i nakon toga se može iskoristiti za proizvodnju električne energije ili toplote.  Prilikom sagorevanja biomase oslobađa se upravo ona količina ugljen-dioksida koja je fotosintezom uzeta iz atmosfere.

Dobri primeri prakse u Francuskoj

Ciljevi EU u vezi sa OIE poznati su pod nazivom “ 20-20-20 “ što znači da do 2020. treba redukovati 20% gasova staklene bašte a povećati potrošnju iz obnovljivih izvora energije (OIE) na 20%. U zadnjih 5 godina broj postrojenja na biomasu u Evropi se skoro udvostručio. Električna snaga tih postrojenja je porasla od 5,3 GW do 7,1 GW  danas. Primere dobre prakse i ekološki prihvatljiv pristup grada Sirena u Francuskoj izneo je g-din Rafael Gideti. Zamah lokalnoj privredi daje se izgradnjom malih, lokalnih postrojenja na biomasu. Dosta se koristi i potencijal biorazgradivog komunalnog otpada.

Sirena FrancuskaO efikasnijem korišćenju biomase kao energenta, govorila je i Dr Alin Oru ( francuski Nacionalni centar za naučna istraživanja). Istakla je i značaj primene naprednih i inovativnih tehnologija u oblasti sakupljanja, prerade i korišćenja biomase. Planovi Francuske na polju OIE, posebno upotrebi biomase kao energenta su ambiciozni:

cnrsSva izložena iskustva uklapaju se u zaključak da je dugoročno gledano korišćenje bioenergije ekonomski pogodnije, da omogućava i razvoj ruralnih područja; povećava industrijsku proizvodnju i nova radna mesta; stimuliše ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i doprinosi održivosti proizvodnje i potrošnje tj. ne dolazi do ugrožavanja potreba budućih generacija.

Advertisements

3 thoughts on “Biomasa (okrugli sto)

  1. Хвала за овај веома занимњив и користан чланак. Мислим да се и код нас почело размишњати у том правцу. У последње време сам на више места чула да људи причају о преласку на овакву врсту грејања. Ваљда ћемо коначно престати да уништавамо све око себе и поведемо рачуна шта остављамо генерацијама које долазе 🙂

    • Drago mi je što je članak zanimljiv i koristan 🙂 S obzirom da fosilna goriva nestaju za 40- 50 god ako mislimo dobro budućim generacijama, krajnje vreme je da se okrenemo alternativnim izvorima energije.

  2. Povratni ping: Земља џинова | Био-блог

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s