Makete eko kuća

Stambeni objekti danas potroše skoro polovinu proizvedene energije koja se mahom dobija iz fosilnih goriva. Poznato je da su fosilna goriva štetna i neobnovljiva i da će ih tokom ovog veka nestati.To znači da kuće ne možemo više posmatrati samo kao građevinske objekte već i kao termodinamičke i ekološke objekte. Evo nekih predloga urađenih u našoj školi:

solarna kućaKuća sa solarnim panelima. Da bi bila eko kuća ona mora imati i dobru termoizolaciju . Solarni paneli su okrenuti prema suncu da bi fotonaponske ćelije ostvarile maksimalan učinak tj. da sunčevu energiju pretvore u električnu energiju. Maketu uradile:Mitrić Marija, Aničić Slađana i Bogdanović Marija.

 

kuca sa zelenim krovomKuća sa zelenim krovom. Praksa je pokazala da zeleni krovovi sa samo 7cm.  debelim supstratom mogu da zadrže i do 70% godišnjih padavina. Time se rešava problem odvođenja kišnice u kanalizaciju. Zeleni krov smanjuje troškove grejanja i hladjenja. Maketu uradio Segedi Stefan.

kuća sa vertikalnim vrtomKuća sa vertikalnim vrtom. Ako ste botaničar i umetnik možete napraviti i biljne zidne slike. Zelene fasade proizvode kiseonik, postižu ugodne temperature i vlažnost prostora. One se sastoje od dva sloja sintetičkog materijala sa džepovima u koje se ubacuje supstrat i sade biljke. To su najčešće paprati, nisko žbunje i jestive biljke.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s