Drvo kao ekološki i gradjevinski materijal

Drvo je prirodan, ekološki i neškodljiv materijal sa dobrim konstruktivnim karakteristikama. Ono predstavlja resurs koji se može nadoknaditi, AKO SE GRADJA DOBIJA IZ ŠUMA KOJE SE PRAVILNO ODRŽAVAJU.

Obnovljivi izvori energije. Pano uradile Tijana Budimirović i Isidora Jovanović G21. Mentor: Vera Milićević

Obnovljivi izvori energije. Pano uradile Tijana Budimirović i Isidora Jovanović G21. Mentor: Vera Milićević

Ukoliko čovek nerazumno koristi neke prirodne resurse često se dogodi da priroda uzvrati udarac. Srbija kao pretežno brdsko-planinska zemlja prema prostornom planu bi trebalo da ima bar 40% pošumljenosti cele teritorije a ona trenutno ima jedva 30%. Zašto je bitan ovaj vegetacioni pokrivač? Ako se šume unište tada brže deluju destruktivni erozioni procesi koji odnose zemljište i često ostane samo gola stena. U tom slučaju kada kiša pada, ona nema gde da se zadrži već otiče niz padinu velikom brzinom i tako nastaju bujične poplave. Ako kiša padne na golet, površinsko oticanje vode je 50 do 60%. Nasuprot tome, ako su površine pošumljene posadi drvokada pada kiša, najveći deo vode se zadržava na grančicama, lišću i samoj šumskoj prostirci koja upija veliku količinu vode, tako da je površinsko oticanje vode svega 10 do 20%. Pošumljavanje je jedna od mera zaštite od erozije i bujičnih poplava. Čovek je uvek koristio drvo i kao gradjevinski materijal, ali se prema ovom prirodnom resursu treba odnositi krajnje racionalno. Čak i ostaci koji nastaju prilikom piljenja i brušenja mogu se iskoristiti kao drvna biomasa. Biomasa se koristi kao energent, za proizvodnju električne energije i toplote. O tome kako se drvo koristi u građevinarstvu prikazano je u sledećoj prezentaciji:

Advertisements

9 thoughts on “Drvo kao ekološki i gradjevinski materijal

 1. Furnir se moze definisati kao tanki listovi od drveta debljine 0,3-6 mm. Furnir je proizvod dobijen preradom drveta.Furnir, kao prirodan materijal, ima najširu primenu za izradu nameštaja i uopšte za opremanje enterijera. Za proizvodnju furnira mogu se koristiti gotovo sve vrste drveta, mada se zbog učešća smole, težište stavlja na lišćare, a manje na četinarske vrste drveta.Dobija se na tri načina : Sečenjem , Testerisanjem i ljustenjem trupaca.

  Sečeni furnir se dobija sečenjem furnirskim nožem prethodno pripremljenih trupaca i koriste za dekorativno oblaganje drvnih ploča , dok se ljušteni dobija ljustenjem trupaca i upotrebljava se uglavno za proizvodnju Šperploča.
  Šperploča je drvna preradjevina koja se dobija lepljenjem tri ili više slojeva furnira koji se slažu jedan preko drugog unakrsno.Ukrštanjem se povećava čvrstoća.Šperploča se koriste za izradu delova nameštaja i za oblaganje mesta koja nisu izlozena vlazi.
  Panel ploča je sastavljena od jednakih letvica na koje je sa obe strane nalepljen furnir ili šperploča.Upotreba panel ploča je velika jer mogu zameniti daske.Kvalitet panel ploča zavisi od furnira ili šperploča kojima su obeležene.Panel ploče se koriste za izradu delova nameštaja.

 2. Иверица је општи назив за плочу направљену од иверја дрвета или других лигноцелулозних материјала које је повезано органским везивом помоћу високе температуре, притиска, влаге, очвршћивача итд.
  Према начину пресовања, постоје нормално пресоване и екструзионо пресоване иверице. Код нормално пресованих, сила пресовања делује управно на површину плоче, па је иверје постављено паралелно површини плоче, док се код екструзионих пресовање врши паралелно површини плоче, а иверје је постављено управно на површину плоче. Иверица је мале запреминске масе (изолациона иверица 800 kg/m3).
  Најчешће врсте сировина за израду иверице су: стандардни ивер, вафер и стренд.

 3. Šperploča
  Šperploča je pločasti proizvod izrađen u potpunosti na bazi drveta i kao takav je postao jedan od najpopularnijih materijala za izradu nameštaja i u građevinskoj industriji. Šperploča se dobija slaganjem više tankih naizmenično usmerenih slojeva furnira koji se potom povezuju posebnim lepilima, čime se dobijaju čvrsti i stabilni paneli. Zahvaljujući lepljenju slojeva u naizmeničnim pravcima, šperploča je manje podložna širenju i skupljanju u uslovima povećane vlage, pa se samim tim dobijaju paneli koji se odlikuju mnogo većom čvrstoćom u svim pravcima u odnosu na daske istih dimenzija isečene iz jednog komada.
  Termin šperploča takođe se koristi i za stolarske i panel-ploče, koje predstavljaju ‘panelni proizvod’ na drvnoj bazi sastavljen od međusobno slepljenog iverja, od kojih su neki ili svi od drveta’.
  Tipovi vezivnih sredstava za šperploče
  Kod drvnih panela, lepilo predstavlja jedan od ključnih faktora koji određuju osnovna svojstva panela, kao što je čvrstoća spajanja. Za lepljenje šperploče koriste se različiti tipovi lepila, a koji će biti upotrebljen zavisi od konačne namene šperploče. Lepila koja se koriste za šperploče namenjene za unutrašnju upotrebu, na primer MR -Urea Formaldehid, mnogo su osetljivija na vlagu nego lepila za spoljašnju upotrebu, koja se koriste za šperploče namenjene za spoljašnju upotrebu. Za proizvodnju šperploče za unutrašnju upotrebu koristi se tvrdo drvo kao što su breza, Okume i hrast, kao i razne vrste mekog drveta poput borovine i topole. Ovakva šperploča ne može se koristiti na otvorenom, zbog toga što je podložnija atmosferskim uticajima nego šperploče namenjene za spoljašnju upotrebu ili morska šperploča. Ove vrste šperploče se zbog toga koriste u industriji nameštaja i za oblaganja na mestima koja nisu izložena uticaju vlage.

 4. Panel ploce su obložene površinskim ljuštenim furnirom od bukovog ili topolovog drveta. Središnji deo panel ploče sastavljen je od slepljenih čamovih ili topolovih letvica. Debljine :16 mm,18 mm. Furnirana panel ploča je obložena površinski sa rezanim (plemenitim) furnirima npr. hrast, bukva, jasen, trešnja, mahagonij,wenge , tik, palisander ,eban anigre,okume .Debljine :17 mm,19 mm.
  KORISTI SE U PROIZVODNJI SVIH VRSTA NAMEŠTAJA. ODLIKUJE SE MALOM ZAPREMINSKOM MASOM, VELIKOM ČVRSTOĆOM I VISOKIM STEPENOM OBRADIVOSTI.ZBOG IZUZETNE ČVRSTOĆE, SVE VIŠE SE KORISTI ZA PROIZVODNJU GRAĐEVINSKE STOLARIJE.

 5. Daščani podovi
  Pod od dasaka je najstariji drveni pod mada se danas retko projektuje. Njegovo modernije izdanje je “brodski pod“. Daščani pod se izvodi od celovnih dasaka priljubljenih jedna uz drugu i vidno zakovanih na potpatosnice. Širine dasaka su 10-15cm, a dužine oko 4m. Poželjno je da polaganje dasaka bude upravo na zid gde se nalaze prozorski otvori. Potrebno je da su daske suve i ravne. Zbog krivljenja dobre su daske sa stojećim godovima a ne sa ležećim. Pre ugrađivanja daske se izrendišu da bi bile ravne.
  Postojeći daščani pod ukoliko je dotrajao, može se popraviti i obojiti tako da i dalje služi ili se može iskortistiti kao podna podloga za novi parket, tepih pod ili jedan od sintetičkh podova.
  Kod popravke daščanih podova najčešće se susreću ove pojave: ulegnuće, ispupčenja, pukotine i trule daske.
  Pukotine su ipak najveći problem daščanog poda. Nastaju usled toga što drvo “radi“ i tokom vremena između dasaka ostaje slobodan prostor. To se može izbeći ako se tokom ugrađivanja daske što više prijubljuju jedna uz drugu, a ekseri ukucavaju pod uglom tako da se susedne daske što više povežu. Pukotine se popunjavaju masom koja se dobija mešanjem strugotine i lepka za drvo. Pod od rendisanih dasaka ima veliku trajnost. Međutim, najveći neprijatelj ovog poda je vlaga iz podloga ili vlažnog zida. Zato dolazi do truljenja dasaka i u tom slučaju jedino rešenje je da se takve dasek izvade i zamene novim. Posle otklanjanja bilo kod nedostatka daščanog poda i popravke, ovaj pod ne izgleda lepo. Zato ceo pod treba ujednačiti brušenjem grubim brusnim papirom, a može se bajcovati i bojiti raznim bojama.

 6. Lesonit je homogena sirova ploča koja je presovana pod velikim pritiskom.Pogodna je za sečenje,brušenje,farbanje.u proizvodnji nameštaja se uglavnom koristi ploča debljine oko 3 mm,sirov ili jednostrano oplemenjen melaminskim folijama. Lesonit je izuzetno tvrda ploča,ima glatku i čvrstu površinu.
  Primena sirovog lesonita:u industriji nameštaja,u automobilskoj industriji, u građevinskoj industriji,u metalnoj industriji (za pakovanje proizvoda).u industriji hrane i pića (za pakovanje proizvoda)

 7. Lepljeno lamelirano drvo je građevinski materijal dobijen od tankih drvenih elemenata podjednake širine (dasaka) postavljenih jedan preko drugog, slepljenih u međusobnim spojenim ravninama određenim vrstama lepka pod određenim uslovima i predstavlja najčešče element konstrukcije praktično neograničenih dimenzija poprečnog preseka i dužine.

  Ovako dobijeni materijal ima mehaničke karakteristike koje su ujednačenije od mehaničkih karakteristika masivnog drveta-materijala od kojeg je lepljeno lamelirano drvo nastalo. Izrada elemenata konstruktivnog sistema ili cele konstrukcije objekta je strogo kontrolisani tehnološki postupak.
  Debljine lamela se kreću od 10 pa sve do 40 mm. Lamelirano drvo po obliku može biti konstantnog ili promjenjivog poprečnog preseka, kao i ravno ili lučno.
  Lamelirano drvo se proizvodi od:

  Četinarskog drveta (jela, smreka, bor i sl.)

  Listopadnog drveta (hrast, bukva, jasen)
  Lamelirano drvo proizvodi se u sledećim klasama kvaliteta odnosno čvrstoće:
  -I klasa
  -II klasa

 8. Lesonit se izrađuje od sitnih otpadaka drveta, tako što se drvo isitni dobro,a zatim mu se dodaju
  veštačke smole i drugo.Tako dobijena masa se presuje u velikim specijalnim presama.(3-6mm) Koristi se za oblaganje zadnjih površina nameštaja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s