Bukvar Lepenskog Vira

Vraćamo se opet najstarijoj civilizaciji na svetu  (7000-6000 pre n.e  ) , to su naši Lepenci iz Lepenskog Vira  koji su napisali prve simbole  tj. bazične oblike čijom kombinacijom i modifikacijom  se može dobiti veliki broj novih simbola. Oni su geometrijskog oblika i predstavljaju trio od praznog, delimično punog i punog  trougla. Svaka kuća u Lepenskom Viru  oko ognjišta je  imala ove simbole.

Pretpostavka je da su Lepenci počinjali izgradnju svoje kuće tako što su zabadali štap u zemlju, a da bi on stajao pravo potrebna su mu bar tri kosa oslonca. Tako dobijamo tri tačke u osnovi I spajanjem temena dobijamo geometrijsko telo tetraedar koga čine 4 jednakostranična trougla. Tu već imamo sve potrebne elemente :  kose ivice , horizontalu i vertikalu. Oko štapa kao centra, moguće je nacrtati krug u koga se upisuje trougao.Lepenci su svoje kuće gradili tako što su u osnovi polazili od jednakostraničnog trougla što se može videti ovde.

simboli tetraedraSimbolika ovih oznaka možda leži ( ili je izvedena ) iz geometrije tetraedra. Tu matematičku doslednost i kombinatoriku Lepenci pokazuju i u pisanju ostalih grafema koje čine Bukvar Lepenskog Vira. Ovde su poređane po bazičnim geometrijskim formama što je istaknuto i bojom. Zbog toga što se brzo i precizno crtaju primenom naredbi: Copy , Rotate , Move, Scale (neke grafeme su umanjene da bi stale u okvir ) idelne su za crtanje u AutoCAD- u. U pozadini je mreža linija pod uglom od 60° .

Bukvar Lepenskog ViraZa mene je veliko otkriće što su moji inicajali bili prepoznatljivi i u dalekom mezolitu 🙂 U slučaju da sam smislila nešto novo autor – Vera Milićević 😀

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s