Vinčanska kultura ( Ljubav je Život )

Vinčansko pismo je prvo pismo ljudske civilizacije i potiče iz perioda 4400 – 3200 god. pre n.e.To je prapismo, odnosno, prethodi svim do sada poznatim pismima. Najbogatija riznica saznanja dobijena je sa neolitskog lokaliteta Vinča u blizini Beograda, a sama vinčanska kultura zauzimala je šire područje Balkana. Veliki doprinos da ovo saznanje bude prihvaćeno i u međunarodnoj stručnoj javnosti dao je profesor dr. Radivoje Pešić koji je naučnim metodama ustanovio da je morfologija vinčanskog pisma u skoro potpunoj saglasnosti sa etrurskim sistemom pisma, a na prvi pogled se vidi i prepoznatljivost sa većim brojem slova  ćirilice i latinice.

vinčansko pismo 1brojna vrednost slova Vinčansko pismo je imalo azbuku od 26 slova,  pored tih slova, koja su imala svoju glasovnu vrednost, postojale su još i ligature.

Ako se setimo Galileja koji je tvrdio da priroda govori sistemom matematike onda nije čudno što su i slova imala svoju brojnu vrednost.

Slovo M je centralni znak koji svojom morfologijom teži ka savršenstvu. CeVinčanski Mitrosntralna tačka onog što je bilo i onog što će biti, znak od koga azbuka teče unapred i unazad.

ljubav je zvotVinčansko pismo je bilo izvor i za neka druga pisma, a da se dugo zadržalo i širilo  svedoči  poruka ispisana na glinenom “ pršljenku “  sa ugraviranim pismenima “ Ljubav je život “ ( 1200 – 1075 godina pre n.e. Vatinski pršljenak ).

kuća Vinča Kuće u Vinči su bile od 40- 100 m². Građene su potpuno ekološki. Prvo se postavljao drveni skelet, zatim je kolje bilo opleteno prućem, pa se na tu drvenu mrežu lepio „malter“ pravljen od lesnog blata i pleve.Pod su činile drvene  grede preko kojih je išao miks blata i pleve, čijim glačanjem se dobijao gladak patos. Odozgo kuVinčanska figuraću zatvara dvovodni slamnati krov. Kuće u Vinči su pravljene u nizovima i bile su okrenute ka severoistoku zbog vetrova.

Na arheološkom nalazištu Vinča otkriven je i veliki broj keramičkih figurica neobičnog izgleda koje svedoče o umetničkim dometima ove civilizacije. Dunavljani su bili pripadnici matrijarhalnog društva u kojem je centralna figura bila majka.

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s