Verbalna i neverbalna komunikacija u nastavi

Komunicirati  znači razmenjivati  misli, poruke, ideje… ali znači i sudelovanje u osećanjima drugih. Komuniciramo ne samo verbalno ( rečima ) nego celim svojim bićem  ( neverbalno).

izrazi licaKada nastavnik ulazi u razred on uspostavlja interakciju sa učenicima prvo neverbalnim znakovima kao što su pogled, izraz lica, osmeh, kretnje, pokreti ruku  i sl. Učenici ove znakove odmah dešifruju jer nije im svejedno da li u njima prepoznaju smirenost, naklonost, dobro raspoloženje , zainteresovanost, entuzijazam ili nešto sasvim drugo.  Ako se uspostave dobre vibracije, i reči nastavnika će svakako imati jači uticaj. Kretanjem po razredu, smanjuje se i prostorna udaljenost od učenika i to približavanje znak je nastavnikove  naklonosti i želje za: pomaganjem,  ohrabrenjem učenika i sl. Udaljavanjem od učenika, nastavnik pokazuje nenaklonost, nezainteresovanost i sl.

deca svetloPovratnu informaciju, iz neverbalnih znakova učenika, možemo dobiti prateći izraz lica ( naročito oči i usta), titraje mišića na licu, položaj tela, i sl. Zainteresovan izraz lica, telo i glava u pozi slušanja, gledanje u oči nastavnika, aktivno praćenje njegovog  izlaganja, biće neverbalni znak da učenik razume ono što nastavnik govori .

Kada govorimo, telo nam pomaže da sitnim mimikama i desetinama malih gestova, upotpunimo svoju verbalnu komunikaciju. Mada toga nismo svesni, svi mi dobro vladamo ovim „nemuštim jezikom“  i neprekidno se njime služimo. Ali…

Kada mislimo da neko u verbalnoj komunikaciji ne govori istinu tada pažljivo posmatramo znakove na licu sagovornika,  jer je muskulatura lica direktno vezana za delove mozga koji obrađuju emocije. Takođe i „govor tela“ često otkriva mnogo više nego rečima iskazan sadržaj.Ti neverbalni znaci pokazuju prave misli i stavove koji se pokušavaju sakriti. Pratite znakove ali verujte i svom instiktu. Prvi utisak koji ste stekli posmatrajući neku situaciju je dragocen. Čak i ako se kasnije, logičkim zaključivanjem, ne složite sa tim osećajem on može biti neprocenjiva informacija.

5 thoughts on “Verbalna i neverbalna komunikacija u nastavi

  1. Povratni ping: 4К: клуб, корисно, књиге, комуникација « Био-блог

  2. Povratni ping: На слово на слово: клуб, корисно, књиге, комуникација « Био-блог

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s