Gamzigrad ( Feliks Romuliana )

Gamzigrad je arheološko nalazište blizu Zaječara u istočnoj Srbiji, nekadašnja rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija.  Po majci Romuli nazvao ga je Romulijana (Romuliana). Carska palata se nalazi na listi svetske baštine Uneska od 2007. god.

 

1984. god. pronađena je arhivolta od tufo-peščara na kojoj je uklesan natpis FELIX ROMULIANA. Prva reč ima čisto religijsko i ideološko značenje, asocira na nešto što je sveto i večno. Svi dekorativni elementi koji okružuju natpis Felix Romuliana – listovi bršljana, lovorov venac i paunovi –  simboli su za večno trajanje, za besmrtnost.

Ispred hrama su nađeni delovi kolosalne mermerne statue koja je prikazivala Jupitera sa orlom u ispruženoj desnici . Jupiter je zauzimao centralno mesto, jer se tetrarhija (četvorovlašće) – sistem kome Galerija pripada,  ostvaruje po volji vrhovnog boga.  Kako je Dioklecijan, tvorac tetrarhije, sebe proglasio Jupiterovim predstavnikom na zemlji, to je Galerije 293. godine, kad  je Dioklecijan usinio, nasledio titulu cezara.

Osim predstava vezanih za tetrarhe i tetrarhiju, na portalu glavne kapije Romulijane nalazile su se i predstave koje upućuju na zagrobni život i carsku apoteozu. Tako su na arhivoltama, konzolama, pilastrima i parapetnim pločama prikazane vreže vinove loze i bršljana, grane lovora, berba grožđa, orao i lovorovi venci flankirani paunovima. Na apoteozu aludiraju i božanstva prikazana u skulpturi i na mozaicima otkriveni u carskoj palati i pokraj velikog hrama – Dionis, Herkul i Asklepije. Kult Dionisa je privilegovan.

Cela Romulijana je u znaku tog božanstva, i to iz nekoliko razloga.

Svoju veliku pobedu nad persijskim kraljem Narsejem u 297/8. godini Galerije je mogao da uporedi jedino sa Dionisovim pobedonosnim pohodom na Indiju. Galerije je i svoj odnos prema majci Romuli gradio po uzoru na Dionisa koji je, po mitu, posle izvojevanih pobeda na Istoku, svoju majku Semelu visoko uzdigao i uvrstio među bogove.

Izvan prostora obuhvaćenog bedemima nalaze se ostaci različitih građevina iz rimskog vremena, posebno na grebenu Magura koji se uzdiže istočno od glavne kapije Romulijane, na udaljenosti od približno 1000 m. Zbog istaknutog položaja Magure  i ruševine koje su tu uočene smatrane su ostacima kula i osmatračnica. Arheološka istraživanja pokazala su, međutim, da je Magura svojevrsni sveti breg, Mons sacer, da je od praistorijskih vremena njen vrh bio sveto mesto najvećeg poštovanja i da su upravo tu Romula i Galerije sahranjeni i uvršćeni među bogove.

Porfirna glava koja je nađena 1993. godine u Gamzigradu sjajan je dokaz da je i Felix Romuliana sagrađena sa ciljem da ovekoveči Galerija kao bogomdanog imperatora koji posle trijumfa na Persijancima zadobija vlast nad celim kosmosom. Glava o kojoj je reč pripadala je statui koja je prikazivala Galerija u natprirodnoj veličini sa Zemljinom kuglom u levoj ruci, i to u trenutku kad ga boginja pobede Viktorija kruniše trijumfalnom krunom, ukrašenom draguljima i poprsjima tetrarha. To je prikaz samouverenog imperatora, i to u porfiru, najtvrđem i najpostojanijem kamenu.

Romulijana je izgrađena u središtu jednog džinovskog prirodnog amfiteatra, i bio je naseljen od praistorijskih vremena. Na ovom lokalitetu pronađeni su ostaci naselja iz bronzanog i gvozdenog doba, a na Maguri, otkriveni su grobovi sa urnama iz starijeg gvozdenog doba. Zbog toga nije isključeno da su se oko tih mesta ispredale priče o junacima ili natprirodnim silama sve do Galerijevog vremena i da su one mogle da budu razlog za izgradnju Romulijane baš na tom mestu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s