Hotel sa 7 zvezdica

Hotel Burdž el Arab ( Arapska kula ) je sinonim za  Dubai. To je grad najmodernijih arhitektonskih dostignuća, dokaz da ljudska mašta, i naravno, novac mogu da ostvare i najluđe snove.Dubai je mesto prestiža i luksuza i ogleda se u tirkiznoj vodi toplog Persijskog zaliva. Dubai jeste najveći od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate. Burdž el Arab jeste najveći od svih hotela i ima, bar neformalno, 7 zvezdica iako kategorizacija hotela poznaje samo pet zvezdica kao oznaku. Zašto? U hotelu, sve je luksuzno i u zlatu, možete da jedete zlatnom kašikom, iz zlatnog tanjira, dok sedite na zlatnoj stolici .Osam hiljada kvadratnih metara hotela je pod dvadesetdvokaratnom pozlatom. U hotelu nema soba – samo apartmani. Najmanji apartman je na 169 kvadratnih metara, a najveći, Kraljevski apartman, se prostire na 780 kvadratnih metara.   A ne treba zaboraviti, nekada tu beše samo pesak… A ispod peska nafta…Ali  velika zabluda je da Dubai živi od nafte. Samo 30% ukupnog ekonomskog razvoja odlazi na naftnu  industriju, a preostalih 70% je trgovina, finansijski tokovi i umešnost njegovih stanovnika da dovedu putnike i turiste iz celog sveta u najpoznatiji šoping na planeti.

Hotel je izgrađen  u obliku jedra na ribarskom brodiću i važi za najkomplikovaniji arhitektonsko-građevinski poduhvat na svetu. Visok 321 metar nalazi se na veštačkom ostrvu ( 280 metara od plaže)  i do njega se dolazi posebnim mostom. Na veštačkom tlu od peska i kamena prvi put su upotrebljeni šuplji betonski blokovi, koji su postavljeni na kamenje oko ostrva da bi smanjili jačinu talasa i sprečili eroziju ostrva.

Ulazni hol najveći je na svetu, veći čak i od Ajfelove kule. Na 28. spratu nalazi se heliodrom tako da bogataši dolaze helikopterom, odnosno sleću s neba a na vrhu hotela na ogromnom teniskom terenu mogu da igraju tenis. Unutar hotela nalaze se dva prestižna restorana. Prvi se nalazi na 200 metara iznad Persijskog zaliva i iz njega se pruža panoramski pogled na Dubai. Do drugog se stiže simuliranom podmornicom. U ovom restoranu nalazi se i akvarijum u kome je više od milion litara morske vode.

 
 

 

 

Hotel je izgrađen u obliku latiničnog slova V i povezan je jarbolom s jedne strane, kako bi podsećao na brod. Druga strana, koja je okrenuta ka obali spojena je teflonskim platnom, a ono je presvučeno staklenim vlaknima.

Hotel noću na svaka 3 minuta drugačije svetli i sija sjajem od 7 zvezdica.

Vladimir Obadović G31

 

Advertisements

5 thoughts on “Hotel sa 7 zvezdica

  1. Jutros sam procitala ovaj tekst na brzinu pred odlazak na posao, pa nisam stigla da komentarisem.
    Kad pomislite da ljudi u pojedinim krajevima sveta umiru od gladi i lako izlecivih bolesti zbog siromastva i bede, a neko jede zlatnim priborom – strasno. Kako se sve to zavrsava?

    • Draga Tatjana, na to pitanje nije lako odgovoriti. Kako se završava- to ne znamo ali da traje vekovima- to znamo. Uzrok je verovatno piramidalna hijerarhija društva : oni pri dnu piramide se bore za golu egzistenciju a oni na vrhu bezbrižno jedu zlatnom kašikom. Dobar primer za to je baš Dubai. Nekada je tu bila pustinja na kojoj je živeo nomadski narod, uvek pomalo gladan i žedan ali je voleo svoju zemlju (tj. pesak) i imao vizije koje su se jednog dana ostvarile. Sada je Dubai najveće gradilište na svetu, jedan od najvećih trgovačkih i šoping centara ( to je grad bez carina i dažbina ) ubrzano se razvija u svim pravcima jer ne može se napredak graditi na samo jednom segmentu tj. nafti.
      Da je piramidalna struktura najotpornija u materijalnoj sferi pokazale su i piramide u Gizi, jedine preostale od 7 svetskih čuda starog sveta.Do kada će ova struktura postojati i u društvenoj sferi verovatno zavisi od ljudske svesti.

    • Despiću, kako sam videla neke izložene eksponate primetila sam da drugi za svoje prve makete biraju kolibice, sojenice, kućice za ptice… a vi jedan od najkomplikovanijih arhitektonskih objekata 🙂 Ako to uspešno savladate onda kod mene sledeće godine na maketarstvu očekujem savršenu maketu 😀

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s