Himalajski vodotornjevi

Kažu da će se u budućnosti ratovi voditi oko  vode za  piće, kao što se danas vode oko „vode“ za žedne rezervoare automobila. Rešavanje tog problema vrlo brzo će postati goruća stvar, koja će zahtevati hitnu reakciju.

Da li ste žedni? Ako ste danas bili u prilici da popijete barem jednu punu čašu čiste pijaće vode, smatrajte se srećnim. Prema navodima Svetskog saveta voda, jedan od šest ljudi na planeti danas nema pristup pijaćoj vodi – to znači da je 1,1 milijarda ljudi na našoj Zemlji žedna, a ta brojka neprestano raste. Ako se pitate kako je moguće da nestašica vode može biti problem na planeti čije su dve trećine njome prekrivene, uzmite u obzir sledeće: 40 odsto sveže vode na svetu zarobljeno je unutar 55 hiljada glečera, lociranih visoko na Himalajima.

Pitanje koje se samo od sebe nameće jeste kako tu vodu izvući iz glečera? Do sada je taj problem priroda (ili mi, zavisi kako na to gledate) rešavala sama. Naime, zahvaljujući globalnom otopljavanju, glečeri su se topili i voda se slivala u podnožje planine. Ali, pošto se oni sada tope nezabeleženom brzinom, počeli su da predstavljaju ogromnu opasnost za sela i gradove koje leže na sedam reka u koje se glečeri slivaju.

Kako iskoristiti vodu iz glečera?

“Hvatanje” ovih tokova na način koji će zaštiti azijsko stanovništvo koje obitava u ugroženim područjima, istovremeno čuvajući neprocenjivu pitku vodu, inspirisalo je tim kineskih dizajnira da osmisle naučno-fantastične vodotornjeve koji mogu imati naučno-realističnu primenu.

Himalajski vodotornjevi, koji pomalo podsećaju na staništa na Kaminu, planeti na kojoj je u drugoj epizodi “Ratova zvezda” stvorena armija klonova Galaktičke republike, skladištili bi vodu u šest stabljikolikih cevi, a onda je propuštali kada se prirodni tokovi na zemlji u podnožju iscrpe. Dizajneri kažu da bi ovi “neboderi” skupljali vodu tokom kišne sezone, prečišćavali bi je, zamrzavali u led i čuvali je za buduću upotrebu.

– Na samom dnu ove strukture, oko šest upletenih vodenih cevi, nalazi se transportni sistem koji reguliše distribuciju sveže vode za gradove i sela u podnožju. Savijeni kanali povezivali bi planinu sa selima, ali bi posedovali i pruge za prevoz robe i putnika – kažu dizajneri.

Ovo zvuči kao odlična ideja, i svakako je da bi odgovorila na potrebe sa kojima se suočavaju oni koji žive na i oko Himalaja, ali pre nego što se bilo šta pokrene s mrtve tačke, dizajneri moraju da kažu kako su zamislili izgradnju ovih tornjeva na nepristupačnom terenu najvišeg planinskog venca na zemaljaskoj kugli.

Nikola Jović G-31

Advertisements

1 thought on “Himalajski vodotornjevi

  1. Povratni ping: Чист футуризам « Био-блог

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s