Soko Grad, nekad i sad

Grad Soko, smešten na jednoj steni Sokolske planine u srednjovekovnoj Srbiji bio je veliko tursko utvrđenje. Od nekadašnje tvrđave ostale su samo naherene zidine zarasle u korov. Teško je  poverovati da je neposredno pred rušenje 1862. godine tu živelo oko četiri hiljade ljudi. Stari gradovi zamiru ali se na mestu nekadašnjeg gubilišta sagradilo novo svetilište.

U podnožju Soko Grada, poslednjeg turskog utvrđenja na Balkanu,  podignut je  1994. godine manastir posvećen Svetom Nikolaju. Crkva je građena u obliku upisanog krsta i pripada moravskom stilu. Zidana je od kamena u temelju i od opeke, a pokrivena šindrom .

Na mestu nekadašnje tvrđave, nad celom okolinom, danas dominira pozlaćeni krst monumentalnih dimenzija, pored kojeg je izgrađen vidikovac sa predivnim pogledom na sve četiri strane sveta. Krst visok 12 metara, pozlaćen, težak dve tone, poklon je porodice Vrobel iz Nemačke. Na putu od manastira do krsta podignuto je 10 kapela od kamena prigodno oslikanih. U svakoj od njih ispisana je po jedna Božija zapovest.

Manastir je zadužbina episkopa šabačkog gospodina Lavrentija. Posvećen je Sv. Nikolaju Velimiroviću koji se slavi 03.maja. Spomenik Svetog Nikolaja Srpskog,visok 3,5m. takodje doprinosi dosta lepoti samog mesta .

Sokolska planina je izvorište mnogih potoka i vrela iz kojih izvire uvek hladna, planinska voda. U blizini manastira nalazi se izvor lekovite vode.

Pored crkve sagrađen je i konak od 20 soba, ribnjak i vodenica.

 

Hram je nov, ali su izgleda i običaji novi. Umesto vekovnog mira i tišine, svakog leta ovde vri kao u košnici. Više stotina dece, iz svih krajeva Evrope, dolazi na tradicionalnu mobu. Moba je, zapravo, stari i pomalo zaboravljeni običaj da se nešto dobro ili korisno uradi zajedničkom snagom svih članova zajednice. Deca naših iseljenika se druže sa vršnjacima, upoznaju zavičaj predaka, uče jezik, a kući se vraćaju sa željom da se ponovo vrate.

Aleksandra Kovačević G-31

 

 

 

Advertisements

1 thought on “Soko Grad, nekad i sad

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s