Šipovi

Šipovi su vrsta temelja koja opterećenje od objekta  prenose kroz površinske slojeve tla slabe nosivosti do dubljih slojeva tla dobre nosivosti. Time se otklanja mogućnost većeg sleganja objekta što doprinosi njegovoj statičkoj sigurnosti.

 

U praksi se najčešće koriste šipovi od armiranog betona. Ako se šipovi izvode na samom terenu onda se to može izvesti postupkom utiskivanja u tlo bušenjem ili pobijanjem. U naseljenim područjima koriste se bušeni šipovi jer je buka pri ugrađivanju umerena. Tehnologija izrade bušenih šipova sastoji se od tri osnovne faze :

-iskop bušotine

-postavljanje armaturnog koša

-betoniranje šipova

Bageri ili refuleri za bušenje ( iskop) bušotina služe za iskop zemlje u zaštitnoj cevi. Oni su opremljeni alatima kao što su : spirale ili kašike, udarni čekići, dleta…ovi alati su montirani na teleskopskim sistemima osnovnog bagera.

Početak bušenja zahteva postavljanje pomoćne cevi dužine 2-4 m. na mesto bušotine koja služi za lociranje položaja šipa. Posle zabijanja pomoćne cevi, iz nje se vrši iskop tla. U tako pripremljenu bušotinu se zatim spušta zaštitna čelična cev koja služi za obezbeđenje daljeg iskopa.

Glavna vertikalna armatura šipa proračunava se statičkim proračunom. Dužina vertikalne armature je jednaka dužini šipa uvećanoj za visinu vezne (naglavne) grede. Armaturni koš ne treba osloniti na dno bušotine , mora biti postavljen minimum 10 cm iznad dna bušotine kako bi se prvo oformio betonski sloj.

Betoniranje šipova obavlja se kontraktorskim postupkom. Vreme početka vezivanja betona ne sme biti kraće od 2 sata.

Fotografije pripremila: Dušica Barović G31

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s