Mondrijan i djaci

Pit Mondrijan ,holandski slikar,  hteo je  sve složene oblike na svetu da svede na jedan ili dva univerzalna. Odlučio se za pravougaone forme uokvirene rasterom crnih linija. Ove linije rasturaju prostor a to mogu biti  i nizovi malih obojenih kvadratića. Koloristička skala je svedena na tri osnovne boje : crvenu, plavu i žutu na beloj pozadini.

Ove geometrijske apstrakcije posledica su Mondrijanovog traganja za onim što se nalazi iza materije, za redom i harmonijom. Svet materije  nema prepoznatljivu formu bitna je duševna čistoća. Mondrijan je zapisao:

’’ Kroz našu intuiciju, univerzalno u nama može postati toliko aktivno da gurne u stranu našu individualnost, onda nastaje umetnost.”

Ovaj oblik apstraktne umetnosti nazvan  neoplasticizam  više od ostalih remek-dela vizuelnih umetnosti, uticao je na dizajn mode, nameštaja  i  arhitekture 20. veka.

Uz izvinjenje umetnicima mi ćemo  Mondrijanovu sliku iskotirati da bismo je nacrtali u AutoCAD-u.  Za crtanje koristite naredbe Line i Rectangle a polja ćemo obojiti novom naredbom: Hatch.

Komanda Hatch se nalazi u panelu za crtanje Draw i nakon pokretanja otvara se dijalog  prozor Hatch and Gradient:

Prvo ćemo izabrati tip šrafure ( dugme sa 3 tačke ) tako što će se otvoriti novi prozor dijalog Hatch Pattern Palette u kome biramo šrafuru SOLID ( treća kartica ).

Sada je potrebno izabrati oblast šrafiranja tako što ćemo kliknuti na ekranski taster Add: Pick points koji nas vraća na crtež. Klikom unutar površi koju treba šrafirati i potvrdom sa Enter izvršava se naredba Hatch. Iz dijalog prozora izlazimo klikom na OK. Da bi za program oblast šrafiranja bila prepoznatljiva najbolje je tu površinu naredbom Rectangle uokviriti. Polja su za sada obojena crno a da bismo ih prebacili u drugu boju koristićemo Properties.

Zadatak: oslobodite svoju maštu i napravite svoj ctrež 🙂

Dodatak: moji djaci su brzo savladali ovu lekciju i pred kraj časa su sami napravili svoje vežbe za Hatch

Advertisements

3 thoughts on “Mondrijan i djaci

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s