Ziggurat u AutoCAD 3D

Zigurati u Mesopotamiji su građeni na tri ili sedam nivoa. Pretpostavlja se da je simbolika brojeva sledeća:

-svaki proces stvaranja ima sedam faza

-dinamika stvorenog sledi zakon broja tri

Stepenast (piramidalan) oblik asocira na hijerarhijsko društveno uređenje a takođe i na transformaciju (kvaliteta svesti ili…) od nižih na više nivoe.

Zigurat ima jednostavan arhitektonski oblik pa je zato pogodan za početno modelovanje u AutoCAD-u 3D.Ovde su primenjene samo osnovne komande za crtanje punih modela:Box, Wedge,Sphere i komanda koja kreira model od 2D profila Extrude.Za manipulisanje modelom naredbe:Subtract, Move,Rotate,Copy,Mirror.

Osnova zigurata:

Ovaj zigurat podseća na postojeći zigurat koji se nalazi u mestu Uru (Irak) i danas postoji samo prvi nivo.Gradjen je od žute fasadne opeke a hram je bio indigo boje.Završen je oko 2000.god. pre nove ere.

Prvo se u Top pogledu crta osnova zigurata (dimenzije 45/63m ) i to svaki nivo kao Polyline.U odnosu na gornju tačku u desnom uglu :drugi nivo je pomeren za 9,9; treći nivo je pomeren za 7,7; a četvrti za 3,3 (mereno u odnosu na gornju desnu tačku prethodnog nivoa). Sada iz 2D prelazimo u 3D tako što ćemo svakom nivou dati visinu koristeći komandu Extrude i njenu opciju Taper Angle koja daje zakošenje u našem slučaju je to vrednost 7.

Ulazno stepenište sastoji se iz tri kraka dimenzija 59×17/27. Na sledećem nivou stepenište je dimenzija 29×17/27 i zadnje  18×17/27.Primena naredbi Polyline i Extrude.

Ograda za stepenište je u vidu kosog zida od opeke i crta se iz dva dela primenom naredbi: prvo Box (visine 1m) a zatim Wedge.Korišćenjem komande Mirror (strelica) dobijamo i desnu stranu zida.Prilikom primene Wedge (Top pogled) crtajte pravougaonik u pravcu x-ose(počev od crvene tačke kao na slici) dajte visinu a zatim primenom Rotate postavite uz stepenište.

Ulaz u hram (4.5x3m) primena  naredbi Polyline i Extrude.Poluprečnik zaobljenja 0.75m. Polulopta je dobijena komandama Sphere i Subtract.Poluprečnik sfere 2m.

Izbor materijala za objekat (selektujemo izabrani objekat,desni klik, komanda Properties) vršimo u prozoru Properties -Material. Za žutu fasadnu boju: Finishes.Flooring.Bamboo a za hram:Woods.Plastic.FinishCacon…

Ukoliko hoćete da pogledate kako izgleda pravi materijal ,pogledajte na ovom linku.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s