Zigurat

Zigurat je stepenasta (terasasta) piramida na čijem vrhu se nalazi hram posvećen nekom božanstvu.Građeni su u staroj Mesopotamiji od kraja trećeg milenijuma p.n.e. Za hramove Sumera se verovalo da su kosmičke ose, vertikalna veza između neba i zemlje, zemlje i podzemlja, i horizontalna veza između zemalja .Veruje se da je sam hram bio obojen u indigo plavu boju i da je bio stan boga (ili boginje) zaštitnika tog grada. Sa vrhova zigurata su vavilonski sveštenici posmatrali nebeske pojave i beležili rezultate klinastim pismom na glinenim pločicama. Otkrićem ovih pločica videlo se da su oni zabeležili kretanje Sunca, Meseca i planeta i time položili temelje sadašnjoj astronomiji.

Primer jednostavnog zigurata (od 3 nivoa) i danas se nalazi u Uru (današnji Irak).Jezgro zigurata je građeno od  opeke sušene na suncu a fasada je od pečene opeke.Zidovi su građeni u debljini od 6-12m.Pristup svetilištu bio je omogućen nizom stepenika s jedne strane zigurata ili spiralnim stepeništem od osnove do vrha.

Zigurat izgrađen na sedam nivoa predstavljao je sedam nebesa i ravni postojanja, sedam planeta i sedam metala povezanih s njima i sedam odgovarajućih boja. Po Herodotu, Vavilonska kula ( 7 nivoa) bila je obojena (po nivoima) : bela, crna, ljubičasta, plava, narandžasta, srebrna i zlatna.

Meopotamska arhitektura se razvijala uporedo sa razvojem Egipta i ne zna se koja kultura je starija.Kao što slika pokazuje zigurat od 7 nivoa deć dobija oblik egipatske piramide. Za razliku od piramida (a) ,zigurati (b) su služili kao hramovi, dok su piramide grobnice.Mesopotamiju smatraju kolevkom civilizacije:klinasto pismo, razvoj poljoprivrede,nastanak gradova…Reč „mesopotamija“ je grčkog porekla i znači međurečje. Ova istorijska civilizacija stvorena je između 3500. i 3000. godine p.n.e. u dolini reka Tigra i Eufrata

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s