Organska arhitektura-Antoni Gaudi

Organska arditektura je stil savremene arhitekture koji gaji harmoniju između čovekovog životnog prostora i prirode. Uopšteno ona je  inspirisana prirodom tzv. “živa “arhitektura. Idejna misao nije samo uklapanje zgrada u prirodu, već i posmatranje objekta kao unificiranog organizma.

Jedan od pionira ovog pokreta sa početka 20-og veka je  Antonio Gaudi.On takođe pripada i umetničkom pravcu pod imenom Art Nouveau (Nova Umetnost). Ovaj španski arhitekta poznat je po jedinstvenom stilu i njegova najpoznatija dela su:

1.Casa Mila

Gaudi je sledio svoje uverenje da arhitektura ne sme sadržati prave linije jer one kao takve ne postoje u prirodi. Zato ovaj objekat ima malo ravnih površina a mnogo oblina i krivina koje odaju utisak morskih talasa. Na krovu se nalaze dimnjaci kao skulpture u obliku okamenjenih vitezova.

 

Cela fasada je urađena u prirodnom kamenu.

Po lepoti se posebno ističe kovano gvožđe na balkonima koje ima oblik morskih algi.

2.Casa Battlo

nazvana još i Casa del Ossos (Kuća kostiju), rađena je po porudžbini gospođe Battlo, ali po završetku, sama gospođa je bila vrlo razočarana, pa je odbila da se useli i dala joj tako pogrdan naziv. Stubovi na tribini prvog sprata liče na ljudske kosti dok balkoni podsećaju na fragmente lobanja sa otvorima za oči i nos.

Veliki deo fasade je prekriven mozaicima napravljenim od polomljenih keramičkih pločica. Krov je lučan i podseća na leđa zmaja, pošto je ova imaginarna životinja jedan od simbola Gaudijeve arhitekture. Na krovu se nalazi jedna kula sa četvorokrakim krstom.

 

3. Park Guelj

Predeo parka je u saglasju sa prirodnim terenom:ostale su strme padine, krivudavi puteljci,dodate su i pećine…Ključno mesto u parku je glavna terasa,okružena dugom klupom u obliku morske zmije, dok se na glavnom ulazu nalazi višebojna mozaična fontana u obliku zmaja.

Talasasti oblici bogato su ukrašeni mozaicima od polomljenih kermičkih pločica. Zgrade su originalne i imaju krovove fantastičnih oblika sa neobičnim vrhovima.

 

 

4.Sagrada Familia (Sveta porodica)

je rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu.Crkva je još u izgradnji i trebalo bi da bude završena na stogodišnjicu smrti svog arhitekte Antonija Gaudija. Do sada je izgrađeno 5 tornjeva, a šesti će biti visok 170 m i imaće lift kojim će moći da se popne do vrha.

 

Ovo je Gaudijevo strukturalno remek delo,ozidano i pokriveno talasastim membranama od tankih cigli.Koristio je osnovne elemente gotike:šiljasti luk i kontrafore, uzdignute potporne lukove i nagib stubova u zavisnosti od rasporeda tereta na njima “kao stablo drveta koje se naginje u zavisnosti od težine lišća na granama”. Poređenje stuba sa stablom drveta je prastaro: još su stari Grci smatrali da su njihovi hramovi okamenjene šume (a poznato je da su prvobitni hramovi umesto kamenih debla imali oguljena stabla)

 

 

Građevina je u obliku latinskog krsta s pet brodova upotpunjenih s dvanaest zvonika (dvanaest apostola).

Istočna kapija je posvećena Hristovom rođenju i detinjstvu, zapadna njegovom stradanju i smrti, a glavna, južna, njegovom vaskrsenju i Juicio Final, Strašnom sudu.

Gaudijevo stvaralaštvo:

 

 

 

 

 

11 thoughts on “Organska arhitektura-Antoni Gaudi

  • Slažem se sa Vama,to je stvaralaštvo jednog genija.Evo malog odlomka iz Gaudijeve biografije :
   „Neponovljivi buntovnik iz Katalonije rođen je u malom gradiću Reus. Svoj život, delo i duh je ostavio Barseloni. Odbijao je da govori španski, večno odan Kataloncima. Isto tako poznato je da je Kataloniju retko napuštao. Spoj morskih talasa, životinjskih elemenata, mitskih bića, religije i slučajnih prolaznika koje je koristio kao modele znao je da poveže na čaroban način. Prava linija je bila nešto veštačko, potpuno van sklada sa prirodom, koja se ne može videti ni u jednom njegovom radu. Nepravilni oblici, mozaici od polomljenih keramičkih pločica dominiraju na skoro svim njegovim zdanjima…“

  • Drago mi je @Plava Baklava što Vam se sviđa ovaj članak 🙂
   Za Biskupsku palatu u Astrogi(kod Leona) je karakteristično to da je Gaudi želeo da ona bude u harmoniji sa običajima i predelima tog kraja.Biskup je bio oduševljen planovima ali posle njegove smrti Gaudiju oduzimaju posao i poveravaju ga lokalnim građevincima koji su prilično izmenili Gaudijev projekat.

 1. Povratni ping: 16.02. Kamij Sen-Sans – Karneval životinja – Labud « Šta da slusam danas

 2. Povratni ping: G. F. Hendl – Pasakalja « Šta da slušam danas

 3. Veoma je zanimljivo na kakav se nacin igrao sa tesko obradivim materijalima. Po meni Gaudi nije gradio vec vajao svoje objekte sto je zaista impresivno 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s