Zloupotrebe u gradjevinarstvu

Mladi bi voleli da po završetku školovanja uđu u jedan zdrav, privredni sistem i nije im svejedno kada na TV slušaju da se u građevinskoj sferi stalno otkrivaju neke zloupotrebe i afere.U želji da se formira kritička svest i da težimo ka ozdravljenju društva dva učenika: Jović Nikola G31 i Lazić Stefan G31 su tražeći po Internetu došli do sledećeg sadržaja:

2009. godine, u emisiji „Insajder“ pod nazivom „Službena zloupotreba“, objašnjene su veoma komplikovane procedure koje postoje u sektoru izgradnje. Npr. investitor koji radi po zakonu, da bi došao do dozvole za gradnju, mora da prođe više od 50 raznih šaltera u raznim institucijama. U tom dugom lancu administracije, cena kvadrata stambenog prostora raste od šaltera do šaltera.

Dozvola za izgradnju povezana je sa odobrenjima dugačkog niza gradskih institucija, među kojima su: katastri nepokretnosti, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, građevinska inspekcija, Urbanistički zavod, Sekretarijat za urbanizam, sva javna komunalna preduzeća, EPS, vodovod, putevi, gasovod, Telekom, toplana.Svoju ulogu imaju i licencirani projektanti, planeri, izvođači radova…

Po važećem zakonu, rok za dobijanje dozvole je 15 dana. Međutim, u praksi 15 dana pretvara se u bar 15 meseci. U takvoj proceduri dešava se da  investitor mora nekoga da potplati kako bi brže  dobio dokument koji inače po zakonu i mora da dobije ili neki indestitori na taj način grade više kvadrata od onih koje su odobrenjem dobili , ili grade bez ikakvog odobrenja, ili …

U takvom sistemu, na kraju su najviše oštećeni građani, kojima i pored zakona niko ne može da garantuje da će se useliti u stan, koji su platili ili da će taj stan stvarno, na kraju, uknjižbom i biti njihov.

Želimo samo da se sve radi legalno i da se poštuju postojeća pravila.

Advertisements

2 thoughts on “Zloupotrebe u gradjevinarstvu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s