Odeljenska na fejsu

Stanovnika na našoj planeti je sve više a resursa za izgradnju objekata sve manje.I u našoj sredini  jača građanska svest o značaju očuvanja životne okoline.Tim povodom tema naše odeljenske zajednice je bila: Ekologija i naša struka.Nekoliko učenika se potrudilo da  prikaže neka zanimljiva rešenja a ostali su više voleli da komentarišu.Predstavimo te vredne pojedince koji su istraživali po Internetu i ostavili par korisnih linkova:

1.Đorđe Taso Bogdanović je izložio jedan futuristički objekat koji je planiran da se izgradi u Koreji a kod nas bi tako nešto moglo da se očekuje, po Bogdanovićevim rečima, za nekoliko vekova.

Most bi istovremeno bio i eko-grad i imao bi oblik velikog insekta koji stoji na vodi oslanjajući se na osam stubova koji će ličiti na noge.Cela konstrukcija će biti prekrivena solarnim pločama,pa će grad imati i sopstvenu energiju.

Usledila je“konstruktivna“ kritika …

Tu je i drugi primer:

Sistemi ventilisanih fasada smanjuju troškove grejanja i hlađenja. Unutrašnji slojevi obezbeđuju zgradi nosivost kao i toplotnu i zvučnu izolovanost, dok spoljašnja obloga efikasno štiti unutrašnje slojeve od kiše, vetra i snega.

2.Radmila Rada Divljaković nam je izložila dva primera:

Vikendicu od novnskog papira i lepka, premazanu lakom, koja i posle 88 godina odoleva zubu vremena.

Škotska firma koja posluje pod motom „zašto išta baciti“ napravila je most od plastičnog otpada dužine oko 30m.Reciklirana plastika ne rđa i ne treba da se boji.Pogodan je i za promet teretnih vozila.Delovi mosta su urađeni u fabrici kao prefabrikati pa je most montiran za samo 4 dana.

Rada poznaje još puno primera,ali:

Dakle,očekujemo Radin prvi članak na blogu  🙂

3.Stefan Vujić smatra da kuća može da se pravi…

…od zemlje po ugledu na mravinjak

 

…od plastičnih flaša.One se napune peskom a zatim zidaju glinom i malterom.Konstrukcija se učvršćuje žicom/kablom od najlona. Mogu da izdrže zemljotres od 7.3 Rihterove skale.Prave se  u Nigeriji.

 

…od prefabrikovanih elemenata .Stanovi polako rotiraju oko cenralne ose tako da u svakom trenutku imate drugačiji vidokrug (dinamička arhitektura).Električna struja se dobija korišćenjem snage vetra.Planirano u Dubai-u.

Eeee ta lepota ne može da nas ostavi ravnodošnim:

4.Zoran Vladić vraća točak vremena malo unazad…  pročitajte njegovo objašnjenje:

Evo još jednog primera ekonomičnosti i ono najbitnije da naša struka u nekim od primera ne ugrožava ekologiju… Ova kuća napravljena je od slame ,pouka svega je da se ipak prisećamo unazad arhitektonskog stila naših predaka, iako su od tada gradjevinski materijali mnogo napredovali kao i savremena arhitektura, ali ipak se vraćamo na ono najzdravije.. za G-41 otkriva „Zoran Vladić“

Naravno da smo našli manu i ovom stilu:

Umesto zaključka

 

 

 

 

Hmm…to ćemo tek da vidimo 😀

 

Advertisements

2 thoughts on “Odeljenska na fejsu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s